Állatorvosi rendelő - Hajdúnánás


Rendelési időDélelőttDélután
Hétfő9-1016-18
Kedd-16-18
Szerda-16-18
Csütörtök9-1016-18
Péntek-16-18
Szombat9-10-

A hónap utolsó szombatján nincs rendelés!

 
+36 30 5252 995
4080 Hajdúnánás, Irányi u. 23.
Állatorvos logó

IVARTALANÍTÁS

KUTYÁK

Kan kutyák ivartalanítása hasznos lehet, ha túlságosan izgága és szökős az állat. Ha a hormontermelés lecsökken jó esély van rá, hogy az állat lenyugszik, nem akar sem a szuka kutyák után szaladni, sem pedig kóborolni. A műtétet már ivarárettség elérése előtt (8-9 hó) is el lehet végezni, de ajánlottabb a már kifejlett csontozatú, izomzatú állatok kasztrálása.

Szuka kutyáknál már az első tüzelés (8-9 hó) előtt ajánlott a műtét. Ezzel megelőzzük nemcsak a nem kívánt vemhességet, de komoly megbetegedések kialakulását is. Ilyen például a méhgyulladás, amely főként sosem fialt kutyáknál alakul ki 5-6 éves kort követően, valamint az emlődaganat. Ez utóbbinál kimutatott, hogy minél korábban ivartalanítunk egy állatot, annál kisebb ( első 2 tüzelés körül szinte minimális)a daganat előfordulása, 5-6 éves kor után már nincs hatása a műtétnek a kialakulásra.

Ezért azok, akik nem szeretnének utódokat, meg szeretnék kímélni magukat és kedvencüket a vemhességgel, fialással és a kölyökneveléssel járó problémáktól, valamint felmérik a betegségek megelőzésének fontosságát, azoknak ajánlott a műtét minél fiatalabb kori elvégzése.


MACSKÁK

Kandúrokra az ivarérettség elérésekor jellemző a jelölgetés, az ezzel együtt járó vizeletszag, valamint a gyakoribb kóborlás, verekedés. Műtétet követően az állatok nyugodtabbak, többet tartózkodnak otthon, változik a vizelet szaga, kisebb lesz a sebek, balesetek előfordulásának az esélye.

Lánymacskáknál van a legnagyobb jelentősége talán a műtétnek, hiszen képesek a szoptatási időszak alatt vemhesülni, így évente több almot is felnevelni.

Kutyákhoz hasonlóan ( de azoknál jóval ritkábban) betegségek megelőzése miatt is ajánlott a műtét mellett dönteni.

A műtéteket természetesen altatásban végezzük, melyet szerencsére könnyen átvészelnek, a műtéti nap az ami több odafigyelést igényel a gazdik részéről.

E témakörben térnék ki az ivarzás felfüggesztésére, mint választható lehetőség, ha nem szeretnénk időlegesen utódokat.

Kutyáknál és macskáknál is létezik tablettás és injekciós készítmény is az ivarzások időbeni eltolására.

A tablettákat heti rendszerességgel, az injekciót 5-6 havonként kell alkalmazni.

Részletesebb felvilágosítást kérhetnek nyugodtan telefonon vagy személyesen a rendelési idő alatt.


4080 Hajdúnánás, Irányi utca 23. I +36 30 5252 995 I Minden jog fenntartva 2012-2020